ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

158

هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ أَن تَأْتِيهُمُ الْمَلآئِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ أَوْ يَأْتِيَ بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ يَوْمَ يَأْتِي بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ لاَ يَنفَعُ نَفْساً إِيمَانُهَا لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِن قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِي إِيمَانِهَا خَيْراً قُلِ انتَظِرُواْ إِنَّا مُنتَظِرُونَ

 

158. Onlar, kendilerine meleklerin gelmesinden, yahut Rabbinin gelmesinden, yahut Rabbinin ayetlerinden birisinin gelmesinden başkasını mı bekliyorlar? Rabbinin ayetlerinden biri geldiği gün, daha önce iman etmemiş, yahut imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye imanı fayda vermez. De ki: "Bekleyin, biz de beklemekteyiz."

 

Yüce Allah'ın: "Onlar ... mı bekliyorlar?" buyruğunun anlamı şudur: Ben, onlara karşı kesin delili ortaya koyduğum ve üzerlerine Kitabı indirdiğim halde yine iman etmediler. Peki bekledikleri nedir? "Kendilerine meleklerin gelmesinden ... başkasını mı bekliyorlar?" Yani, ölüm sırasında canlarını almak için meleklerin gelmesinden başkasını mı bekliyorlar? "Yahut, Rabbinin ayetlerinden bir tanesinin gelmesinden başkasını mı bekliyorlar? .. " İbn Abbas ile ed-Dahhak derler ki: Rabbinin onlar hakkındaki öldürülme ve onun dışındaki emirleri demektir. Muzafun ileyh zikredilmekle birlikte muzaf kastedilebilir, Yüce Allah'ın: "O kasabaya sor'' (Yusuf, 82) yani o kasaba halkına sor anlamında olması gibi. Yine Yüce Allah'ın: "Ve kalplerinde buzağı içirildi onlara.'' (el-Bakara, 92) Buzağının sevgisi içirildi anlamındadır. İşte burada da buyruk böyledir. Yani onlar, Rabbinin emrinin gelmesinden başkasını mı bekliyorlar?

 

Emirden kasıt ise, Rabbinin cezası ve azabıdır.

 

Şöyle de denilmektedir: Bu buyruk, Yüce Allah'tan başkasının te'vilini bilmediği müteşabih buyruklardandır. Buna dair açıklamalar, daha önce el-Bakara Suresi'nde ve diğer buyruklarda başka yerlerde geçen benzeri buyruklar açıklanırken geçmiş bulunmaktadır.

 

"Yahut Rabbinin ayetlerinden birisinin gelmesinden" buyruğundan denildiğine göre kasıt, güneşin batıdan doğmasıdır. Bununla Yüce Allah, dünyada kendilerine mühlet verileceğini beyan etmektedir. Artık kıyamet başgösterdi mi, mühlet vermek sözkonusu olmayacaktır.

Şöyle de açıklanmıştır: Şanı Yüce Allah'ın gelmesi, kıyamet günü hesap için durulacak yerde mahlukatı arasında hüküm verip haklı ile haksızı ayırd etmek için gelişi demektir. Nitekim Yüce Allah, bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: "Rabbin geldiği ve melekler saf saf dizildiği zaman." (el-Fecr, 22)

 

Yüce Allah'ın gelişi ise, bir hareket, bir yerden bir yere intikal yahut ayrılıp gitmek şeklinde olmaz. Çünkü, böyle bir şeyancak gelenin bir cisim yahut bir cevher olması halinde sözkonusu olur. Ehl-i sünnet imamlarının cumhurunun kabul ettiğine göre; onlar şöyle derler: Yüce Allah gelir ve iner. Ancak O'na hiç bir şekilde keyfiyet nisbet etmezler. Çünkü, "O'nun benzeri hiçbir şey yoktur. O; her şeyi işitendir; her şeyi görendir. "(Şura, 11)

Müslim'in Sahih'inde Ebu Hureyre'den şöyle dediği kaydedilmektedir: Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "üç şeyortaya çıktı mı, önceden iman etmemiş yahut imanında bir hayır kazanmamış olan hiç bir kimseye (sonradan) imanının faydası olmayacaktır: Güneşin batıdan doğması, Deccal ve Dabbetü'I-Arz."

 

Saffan b. Assal, el-Muradi'den dedi ki: Rasulullah (s.a.v.)'ı şöyle buyururken dinledim: "Batıda yetmiş yıllık mesafede tevbe için açık bir kapı vardır. Güneş o taraftan doğuncaya kadar asla kapanmaz." Hadisi, Darakutni, Darimi ve Tirmizi rivayet etmiş olup, Tirmizi, hasen, sahih bir hadistir, demiştir.

 

Süfyan (hadisinde senedinde yer alan ravilerden birisi) dedi ki: Şam tarafında, Allah'ın gökleri ve yarattığı gün yaratmış olduğu, açık -yani tevbe için açık- bir kapı vardır. Güneş oradan doğuncaya kadar kapanmaz" (Tirmizi) der ki: Bu, hasen, sahih bir hadistir. 

 

Derim ki: Önceden de geçtiği gibi, Hariciler ile Mu'tezile, bütün bunları yalanlamışlardır.

İbn Abbas'ın da şöyle dediği rivayet edilmektedir: Ben, Ömer b. el-Hattab'ı şöyle derken dinledim: Ey insanlar, şüphesiz recm haktır. Sakın ondan yana aldanışa düşürülmeyesiniz. Bunun ayeti (alameti) de şudur: Rasulullah (s.a.v.) recm etti, Ebu Bekr recm etti. Biz de ikisinden sonra recm ettik. Bu ümmetten recmi yalanlayacak, Deccali yalanlayacak, güneşin batıdan doğuşunu yalanlayacak, kabir azabını yalanlayacak, şefaati yalanlayacak ve kemikleri görününceye kadar derileri yandıktan sonra bir topluluğun cehennemden çıkartılmasını yalanlayacak kimseler gelecektir. Bunu, Ebu Ömer (b. Abdi'l-Berr) zikretmiştir.

 

es-Sa'lebi de uzunca bir hadiste Ebu Hureyre'den Peygamber (s.a.v.)'ın şu manada bir hadisini kaydetmektedir: Yer yüzünde masiyetlerin çoğalacağı, iyiliğin (marufun) görülmeyeceği ve hiç bir kimsenin marufu emretmeyeceği, buna karşılık münkerin (kötülüğün) yaygınlaşıp kimsenin ondan alıkoymayacağı bir zamanda güneş gece bir süre Arş'ın altında alıkonulacaktır. Secde edip Yüce Rabbinden doğacağı yer ile ilgili olarak izin istediği her seferinde ona cevap verilmeyecektir. Nihayet ay da onun yanına gelecek, onunla birlikte secde edecektir. Nereden çıkacağı hususunda o da izin isteyecektir. Ancak, her ikisine de cevap verilmeyecektir. Nihayet güneş üç gece kadar, ay da üç gece kadar bir süre alıkonulacaktır. Bu gecenin uzunluğunu ise, yer yüzünde ancak teheccüd kılanlar anlayabilecektir. O günde ise onlar, müslüman beldelerin her birisinde oldukça az bir toplulukturlar. Nihayet güneşin de, ayın da üçer gecelik miktarı tamam olunca, Yüce Allah onlara, Cebrail (a.s)'ı gönderir ve şöyle der: "Şanı Yüce ve münezzeh olan Rabb sizlere, battığınız yerlere dönüp oradan doğmanızı emretmektedir. Artık bizim nezdinizde sizin ışığınız da, nurunuz da olmayacaktır."

 

Her ikisi de battıkları yerlerden simsiyah olarak çıkacaktır. Ne güneşin ışığı olacak, ne de ayın nuru olacak. Her ikisinin de misali, bundan önce tutuldukları vakti andıracaktır. İşte şanı Yüce Allah'ın: "Güneş ve ay bir araya getirildiği zaman" (el-Kıyame, 9) buyruğu ile: "Güneş, tortop edilip dürüldüğü zaman" (et-Tekvir, 1) buyruğunda anlatılan budur. Bu şekilde boynuzlu iki deve gibi yukarı kaldırılırlar. Güneş ve ay, göğün göbeğine ki, orası yarısı dır- ulaştıklarında Cebrail onlara gelir, boynuzlarını yakalayıp onları tekrar batıya geri döndürür. Onları batı taraflarından batırmaz. Fakat, tevbe kapısından batırır, sonra tevbe kapısının iki kanadı da kapatılır. Daha sonra aralarındaki boşluk da kapatılır, adeta ikisi arasında bir yarık yokmuş gibi olurlar. Tevbe kapısı da kapatıldı mı, artık bundan sonra hiç bir kulun bir tevbesi kabul olunmaz, bundan sonra işleyeceği bir iyiliğin de kendisine faydası olmaz. Bundan önce iyilik yapan bir kimse olması hali müstesna. Ona da bugünden önce yazılanların aynısı yazılmaya devam edilir. İşte Yüce Allah'ın: "Rabbinin ayetlerinden biri geldiği gün daha önce iman etmemiş, yahut imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye imanı fayda vermez" buyruğunda anlatılan budur. Bundan sonra güneşe ışığı, aya da nuru verilir, arkasından daha önce doğup battıkları gibi yine insanlar üzerine doğup batmaya devam ederler.

 

İlim adamları derler ki: Güneşin batıdan doğuşu esnasında iman edecek kimseye imanın fayda vermeyiş sebebi, nefsin bütün arzularının hareketsiz kalacağı, beden güçlerinin tamamının dineceği şekilde bir korkunun kalplere dolacağı, bunun sonucunda da bütün insanların, kıyametin yaklaşacağına olan kesin inançlarının, tıpkı her türlü masiyeti işlemeye çağıran gerekçelerin ölümün yaklaştığı esnada kesilmesi ve bedenlerinden bu isteklerin tamamıyla çekilmeSi haline benzemesinden ötürüdür. İşte, böyle bir durumda bulunan kimsenin tevbesinin kabul edilmeyişi, tıpkı ölüm döşeğinde olan bir kimsenin tevbesinin kabul edilmeyişine benzer. Hz. Peygamber de şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz Allah, can boğaza gelmediği sürece kulunun tevbesini kabul eder." Can, boğazın başına gelmediği sürece tevbe kabul olunur. Tevbenin kabul olunmayacağı bu vakit ise, kişinin cennet yahut cehennemdeki yerini göreceği sıradadır. Güneşin batıdan doğuşuna tanık olan kimse de onun gibidir. Buna göre bu olayı gören, yahut görmüş gibi olan her bir kimsenin hayatta kaldığı sürece yapacağı tevbenin reddolunması gerekir. Artık, böyle bir kimsenin Yüce Allah'a ve onun Peygamberine, vaadine dair bilgisi artık kesinlik kazanmış olur.

 

Eğer dünyanın ömrü insanların bu büyük olayın meydana gelişini unutacakları vakte kadar uzayıp gidecek ve yalnızca az bir istisna ile ondan söz edecek olurlarsa, o takdirde bu olaya dair haber has bir haber olur ve bu haberin mütevatirliği kesilmiş olur. İşte böyle bir dönemde İslam'a giren, yahut tevbe edenin tevbesi makbul olur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Müslim'in Sahih'inde Abdullah (b. Amr)'dan şöyle dediği rivayet edilmektedir: Ben, Rasulullah (s.a.v.)'dan şu ana kadar unutmadığım bir hadis bellemiştim. Rasulullah (s.a.v.)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kıyamet alametleri arasında ilk meydana gelecek olan güneşin batıdan doğması ile kuşluk vakti dabbbe (tü'l-arz)'ın insanlara karşı çıkmasıdır. Bunların hangisi ötekinden daha önce olursa, öbürü de kısa bir süre sonra onun akabinde ortaya çıkacaktır."

 

Yine Müslim'de Huzeyfe'den şöyle dediği nakledilmektedir: Rasulullah (s.a.v.) bir odada bulunuyordu, biz de ondan daha aşağıda bulunuyorduk. Bize dönüp baktı ve şöyle dedi: "Neden söz ediyorsunuz?" Biz, kıyametten dedik. Şöyle buyurdu: "Şüphesiz on tane alamet ortaya çıkmadıkça kıyamet de vuku bulmayacaktır: Doğu tarafında bir arz parçasının yerin dibine geçmesi, batı tarafında bir arz parçasının yerin dibine geçmesi, Arap yarımadasında bir arz parçasının yerin dibine geçmesi, duman, Deccal, Dabbetü'l-arz, Ye'cuc ile Me'cuc, güneşin batıdan doğuşu ve Aden'in iç taraflarından insanları önüne katıp sürükleyen bir ateşin çıkması." Şu'be dedi ki: Ve bana Abdulaziz b. Rufeyi' anlattı, o, Ebu Tufeyl'den, o, Ebu Seriha'dan bunun gibi bir hadis nakletti. Ancak, Peygamber (s.a.v.) (buyurdu) diye söz etmedi. Onuncu alamet olarak da bir seferinde: İsa b. Meryem'in nüzulü, (inmesi), diğerinde ise: İnsanları yakalayıp denize atacak bir rüzgar diye ifade etti. 

 

Derim ki: Bu hadis, alametlerin sıralanışında oldukça sağlam olarak rivayet edilmiş bir hadistir. Bu alametlerin bir kısmı da vukua gelmiş bulunmaktadır ki, bunlar da bazı kara parçalarının yerin dibine geçmesidir. Ebu'l-Ferec el-Cevzi'nin naklettiğine göre Irak-ı Acemde ve Mağrib'de bu şekilde kara parçaları yerin dibine geçmiş ve bu sebepten ötürü de pek çok kimse helak olmuştu. İbnu'l-Cevzi bunu, ''Fuhumu'l-Asar''adlı kitabında ve başkaları da zikretmiştir. İleride Dabbetül arz'dan en-NemI Süresi'nde (82. ayetin tefsirinde), Ye'cüc ile Me'cüc'den de Kehf Süresi'nde (94. ayetin tefsirinde) söz edilecektir.

 

Denildiğine göre kıyametin bu alametleri, tıpkı ipe dizilmiş boncuk gibi yıl be yıl arka arkaya gelecektir.

 

Denildiğine göre güneşin batı tarafından çıkışındaki hikmet şudur: İbrahim (a.s) Nemrud'a: "Muhakkak Allah güneşi doğudan doğduruyor, haydi sen onu batıdangetir (dedi). Bunun üzerine o kafir olan şaşırıp kaldı" (Bakara, 258) demesi ile inkarcı ve yıldızlardan hüküm çıkaran müneccimlerin hepsinin, bunları inkar etmeleri ve böyle bir şeyin olamayacağını söylemeleridir. Şanı Yüce Allah da inkarcılara kudretini ve güneşin, O'nun mülkünde olduğunu, dilediği takdirde onu doğudan, dilediği takdirde de batıdan çıkartacağını göstermek için bir gün batıdan doğuracaktır.

 

Buna göre, iman ve tevbeleri reddolunacak olan kimselerin, bu hususu inkar eden ve Peygamber (s.a.v.)'ın, güneşin bu şekilde doğacağına dair haberini yalanlayan kimseler olması muhtemeldir. Bunu tasdik edip doğrulayanların ise tevbeleri kabul olunur ve bundan önceki imanlarının da kendilerine faydası olur.

 

Abdullah b. Abbas'tan da şöyle dediği rivayet edilmiştir: Bu alametin geleceği vakit, hiçbir kafirin ameli de tevbesi de kabul olunmaz. O gün yaşı küçük olan müstesna. Eğer, o kimse bundan sonra İslam'a girecek olursa onun bu İslam'a girişi kabul olunur. Günahkar mü'min olup da günahından tevbe edenin de tevbesi kabul olunur.

 

İmran b. Husayn'dan da şöyle dediği rivayet edilmiştir: Güneşin (batıdan) doğacağı vakitte insanların bir çoğunun helak edileceği bir çığlığın kopacağı sırada, tevbe edenin tevbesi kabul olunmaz. İşte böyle bir zamanda müslüman olan, yahut tevbe eden ve helak olan kimsenin tevbesi kabul olunmaz. Ancak, bundan sonra tevbe edenin tevbesi kabul edilir. Bunu da Ebu'l-Leys es-Semerkandı Tefsir'inde zikretmektedir. Abdullah b. Ömer de der ki: Güneşin batıdan doğduktan sonra insanlar, yüzyirmi yıl daha kalacak, öyle ki hurma fidanlarını dahi dikeceklerdir. Allah gaybını en iyi bilendir.

 

İbn Ömer ve İbn ez-Zübeyr "Geldiği gün" ibares(indek)i ("ye" harfini) "te" ile okumuştur. Nitekim: "Yolcu kafilesinden biri onu alır" (Yusuf, 10) buyruğundaki "ye" harfi de "te" ile okunmuştur. (...): Parmaklarından birisi gitti (sözünde) "te" harfinin ilave edilmesi bu kabildendir. Şair Cerir de der ki: "ez-Zübeyr (b. el-Avvam'ın öldürülme) haberi gelince, Medine'nin surları alçaldı ve huşu ile eğilen dağlar (boyun eğdi)."

 

el-Müberred der ki: Buradaki müenneslik, müennes olan bir kelimeye yakınlığı dolayısıyladır. Aslının öyle gelmesi gerektiğinden dolayı değildir. İbn Sırin de; "Fayda vermez" kelimesini ("ye" ile okuması gerekirken) "te" ile okumuştur. Ebu Hatim der ki: Bunun, İbn Sirin'in bir hatası olduğu Zikredilmektedir. en-Nehhas der ki: Bu hususta Sibeveyh'in sözünü ettiği nahiv ile ilgili bir incelik vardır. O da şudur: İman ve nefis, her birisi diğerini kapsamına alır. İman, nefisten ve nefisle birlikte sözkonusu olduğundan dolayı, iman kelimesini müennes okumuştur. Ayrıca Sibeveyh şu beyiti de nakleder:

 

"Esen rüzgarların yere saplanmış mızrakların üst taraflarını salladığı Mızraklar gibi; onlar da öylece (salına salına) yürüdüler."

 

el-Mehdevı der ki: Eğer fiil müennese izafe edilmiş olup izafe olunan kendisine izafe edilenin bir bölümü, bir parçası, yahut onunla birlikte bulunuyor ise, müzekkere ait fiili, Arapların müennes olarak kullandıkları çokça görülür.

 

İşte, Zu'r-Rimme'nin söylediği (az önce nakledilen) beyiti bu şekildedir. O da burada müennes olan "rüzgarlar" anlamındaki kelimeye izafe edilmesi dolayısıyla "rüzgarların esişi" anlamındaki kelimeyi müennes olarak kullanmıştır, Çünkü, esme işini yapan rüzgarlardır.

 

en-Nehhas der ki: Bu konuda bir başka görüş daha vardır. İman, mastar olduğu için müennes kabul edilmiştir. Nitekim müennes mastarın da müzekker olarak kabul edildiği olur yüce, Allah'ın şu buyruğu da bu kabildendir:

 

"Artık her kime Rabbinden bir öğüt gelir de ... " CelBakara, 275) Nitekim şair de şöyle demektedir: "Onunla birlikte oluşumuz hususundaki mazeret, bizi mazur göstermiştir."

 

(Burada da müzekker olan mastara ait olan fiilin müzekker gelmesi gerekirken, müennes geldiği görülmektedir). Ancak görüşlerden birisine göre, buradaki "özür" kelimesi de müennes olan; "Mazeret" anlamında kullanıldığından dolayı müennes zikredilmiştir. "De ki: Bekleyin, biz de" başınıza gelecek olan azabı "beklemekteyiz."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 159

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR